Teknik Bilgiler
GENEL TANIM:
Tava ve Merdiven Sistemlerinin genel amacı, Kabloların ve muhtemel diğer elektriksel teçhizatın desteklenmesi ve yerleştirilmesidir. Bu sistemler kablolara muhafaza amaçlı değil destek amaçlı tasarlanmıştır. TSE EN 61537 Standartlarına göre A-C-Z olarak üç ana bölüme ayrılır.
A SINIFI DÖŞEME ALTI KABLO KANALI
Döşeme altı kablo kanallarıdır. Bu sınıflandırma taban alanındaki deliğe göre yapılmıştır. Tabanındaki delik toplam yüzeyin %2’sini geçmez. Alt taban ve üst bölüm olmak üzere iki parçadan oluşur, üst taban da kanalın genişliğine göre bölmeler bulunur. Bu bölmeler kabloya zarar vermemesi için tek parça olarak dizayn edilmiştir. Yükseltilmiş zemin ve şap altında kullanılmak üzere tasarlanmıştır. Bu atlarının içine monte edilen çıkış kutuları ile yüzeye bağlantı yapılır. Ürünler ileriki sayfalarda detaylı olarak gösterilmiştir.
Not: İçinden sadece kablo geçirme amacı hariç, Döşeme Altı Kablo Kanallarımızda Priz Kasası ile enerji çıkışı sağlanacak ise aşağıda sizler için derlemiş olduğumuz bilgilere göre hareket etmenizi öneririz.
1- Kablo kanalları her ne ölçüde olursa olsun, şebeke prizlerinin seçimi 220V olmalıdır.
2- Bu prizlerin çalıştırılmasında standart minimumda 16A şalter kullanılmalıdır.
3- Kablo yolu uzunluğu (mesafesi) arttıkça kullanılan kablonun çapı artar. Bu tip durumlarda minimumda 2×2,5 – 3×2,5 – 4×4 – 4×6 – 4×10 – 4×16 gibi kablolar kullanılabilir.
3a- Standart ölçülere göre, Döşeme Altı Kablo Kanallarının yüksekliği standart minimumda 25mm maksimum 35mm’dir. Aynı şekil
formatında h:40mm’de ürünün şekli aynı kalır. H:40’ın üzerinde yapılacak kablo kanalları şekil olarak değişim gösterir.
3b- Döşeme Altı Buatına bağlı ya da bağlı olmaksızın yükseklikler isteğe bağlı artabilir.
4- Genel elektrik kesintisinin olmadığı durumlarda Tek kablo geçişi ve tek bir şalterden enerji alınacak birden fazla döşeme altı priz
kasalarında şalter atması durumunda bütün priz kasalarındaki enerji çıkışı kapanır. Bu tip durumlarda birden fazla şalter ve kablo geçişi
sağlamak kesintisiz enerji açısından önemlidir.
5- Priz kasası kullanım halinde kullanılacak enerji çıkış prizleri fabrika standart üretimine göre
Topraklı ve UPS prizler 45x45mm ölçülerde olmalıdır. Data Telefon hatlarında ise 22,5x45mm ya da 45x45mm olmalıdır.
6- Döşeme Altı Kablo Kanallarının da topraklamasının yapılması gerekir.
B SINIFI KABLO KANALI
Normal tip kablo tavası ve Ağır hizmet kablo tavası olarak iki bölüme ayrılır. Bu sınıflandırma taban alanındaki deliğe göre yapılmıştır. Yüzeyindeki delik toplam yüzeyin %15’i ile %30’u arasında olmalıdır. Bunun amacı, taşınan kablolara enerji verildiğinde ısınmayı en aza indirmektir. Normal tip kanallar daha hafif kabloların taşınmasında tercih edilmelidir. Ağır hizmet tipi kanallar ayrıca mukavemet katarak daha ağır yükleri taşımanıza olanak sağlar. Ürünler ileriki sayfalarda detaylı olarak gösterilmiştir.
C SINIFI KABLO KANALI
Kablo Merdivenleridir bu sınıflandırma açık taban alanına göre yapılmıştır. Ürünün üzerindeki açık alan %90’dan fazladır. Taşıma kapasitesi C sınıfı kablo tavalarından farklı değildir, iyi havalandırma özelliği sayesinde enerji kablolarının çok yoğun taşındığı noktalarda tercih sebebidir. Üretim aşamasında ayrı ayrı parçalar birleştirilerek kablo yolu oluşturulur. Bu parçalar birleştirilirken kaynak ve perçin yöntemi kullanılır. Ürünler ileriki sayfalarda detaylı olarak gösterilmiştir.
KAPLAMASIZ SICAK HADDELENMİŞ SACLAR
Slab olarak adlandırılan ve sıvı çeliğin, sürekli döküm yöntemiyle katılaştırılması sonucu meydana gelen, dikdörtgen kesitli yarı ürünün, sıcak haddehanede, sıcak olarak haddelenmesi ile elde edilen ve kalınlıkları 1,50 – 20,00 mm aralığında değişen rulo veya sac şeklindeki yassı çelikler ile 5,0 – 200 mm aralığında kalınlığa ve 1000 – 3800 mm aralığında genişliğe sahip levha şeklindeki yassı çeliklerdir.
ELEKTRO GALVANİZ TS 149 (DIN 50976)
Bütün imalat işlemleri bitirildikten sonra Elektro çinko kaplama yapılıp kromatlı veya kromatsız her kalınlıktaki malzemeye uygulanabilir. Sadece kuru ortamlarda kullanılması tavsiye edilir. Kaplama kalınlığı 8-12 mikrondur.
PRE-GALVANİZ TS 822 EN 10143 (BS 2989)
Galvanizli düz saclar et kalınlığı en çok 2,5 mm ye kadar olan çelik sacların, erimiş çinko banyosuna daldırılarak kaplanmasıyla hazırlanan malzemedir. Kaplama kalınlığı 15-20 mikron Galvanize yassı çelikler,soğuk haddelenmiş metalin sıcak daldırma prosesiyle her iki yüzeyinin de çinko tabakası ile kaplanmasıyla üretilirler. Çelik yüzeyinde çinko kaplamanın oluşturulmasından sonra,indüksiyon ile ısıtma sonucunda ara yüzeydeki kaplamanın çinko-demir alaşım tabakasına dönüştürülmesi ile galvanile yassı çelikler üretilir. Galvanize/galvanile çelikler kromatlama ve/veya yağlama ile pasive edilerek, yüzeyde oluşturulan çinko kaplamanın korunumu sağlanmaktadır. Galvanizlenmiş malzemelerin yüzey kaliteleri,uluslar arası standartlar baz alınarak A,B ve C (en iyi) yüzey olmak üzere,üç farklı yüzey kalitesinde üretilmektedir. Avantajları: Korozyon direnci, Mükemmel yüzey görünümü, Şekillendirebilirlik, Boyanabilirlik.
PASLANMAZ ÇELİK
Minimum %10,5 krom elementi içeren bir demir-karbon alaşımı olarak tarif edilir. Krom elementi aşağıdaki şekilde de görüldüğü üzere çeliği paslanmaya karşı koruyan temel bileşendir.İsmini bu çeliklerin, diğer çelikler gibi lekelenmemesi, korozyona uğramaması ve paslanmamasından almaktadır.En yaygın olarak bilinen östenitik kaliteler 304 ve 316 ‘dır. Östenitik paslanmaz çelikler manyetik değildirler ve ısıl işleme tabii tutulamazlar, süneklik özellikleri yüksektir, haddelemeyle sertleştirilebilirler ve mükemmel bir korozyon dayanımına, işlenebilirlik özelliğine ve kaynaklanabilirlik özelliğine sahiptirler.
GEOMET
Tüm metallerde korozyona karşı en çok tercih edilen metal koruyucu kaplamadır. Geomet Endüstrinin her alanında, her türlü bağlantı ve metal parçaların korozyona korunmasında kullanılır. Kullanım alanı, sürtünme sağlayan, plus, dacrolub, geoblack ve geokote gibi yağlayıcı üst kaplamalarla birlikte endüstrinin her alanındaki kaplama ihtiyaçlarını karşılar.
Özellikleri : Çinko alüminyum koruyucu kimyasal özelliği bulunmaktadır, Su bazlı bileşiklerden oluşur, Krom ve Ağır Metaller içermez. Elektrik geçirgenliği vardır.
SICAKDALDIRMA GALVANİZ TS EN ISO 1461
Çelik malzemeler sıvı çinko banyosuna daldırılarak yüzeyinin çinko tabakasıyla kaplanması işlemine “Sıcak Daldırma Galvaniz Kaplama” işlemi denir. Malzemenin çinko ile kaplanmasının nedeni, malzemenin korozyona karşı korunmasıdır. Malzeme yüzeyine kaplanan çinko, malzemeyi 0 bulunduğu ortamın etkilerinden koruyarak uzun süre paslanmadan kullanılabilmesine imkan sağlar. Galvanizleme sıcaklığı 450-490 C’dir.
ELEKTROSTATİK TOZ BOYAMA SİSTEMLERİ
Elektrostatik toz boyama, polimer tozlarının özel amaçlı tabanca içerisindeki kanallardan geçerken elektrostatik yüklenerek parçaya uygulanması ve ardından fırınlanması esasına dayanır. Kabin içerisinde boyanan parça genel olarak 200°C sıcaklıkta 10 dakika bekletilerek uygulama tamamlanmış olur.
TOPRAKLAMA SİSTEMİ
Temel topraklaması sistemi, temel betonu içerisinde inşaat demirlerine bağlantılar yapılarak döşenen iletkenlerden oluşan topraklama sistemidir. İletken olması açısından genellikle 30×3 galvaniz şerit kullanılır. Galvaniz şerit iletken, beton içerisinde dik olarak döşenir ve uçlarında belirli aralıklarla b inşaat demirlerine bağlantı yapılır. Topraklama bağlantılarının yapılabilmesi için belirli noktalardan dışarıya bağlantı uçları çıkarılır. Bunun haricinde dış yıldırım sistemi de varsa dış yıldırımlık topraklamasına irtibat sağlamak için uçlar bırakılmalıdır. Daha sonra dış yıldırımlık sistemi kurulduğunda, dış yıldırımlık topraklaması ile temel topraklaması birleştirilir.